H
Henk Droogsma

Steun de Oekraïense medemens

De dappere mensen in Oekraïne verdienen onze steun!

PAX werkt al sinds 2014 in Oekraïne. Tot de Russische invasie van 24 februari 2022 was dit werk gericht op dialoog binnen Oekraïne en het versterken van capaciteiten voor vrede. Zo ondersteunde PAX jarenlang de Peace Engineers School. Tientallen Peace Engineers door het hele land zijn opgeleid in geweldloze communicatie en zetten hun unieke vaardigheden nu op allerlei manieren in. PAX medewerkers kennen het land zeer goed, spreken Oekraïens en werken altijd samen met lokale maatschappelijke organisaties. Zij hebben een breed netwerk, ook buiten de hoofdstad Kyiv, en reizen ook nog steeds naar gebieden in de buurt van de frontlinie. Ze hebben de afgelopen jaren gezien hoe hard de Oekraïense samenleving werkt aan democratische ontwikkeling en om corruptie te bestrijden.
Sinds de Russische invasie in februari 2022 hebben ze hun inzet in Oekraïne vergroot. Ze zien de enorme schade die de oorlog veroorzaakt voor mensen en hun omgeving en hoe zwaar het is om het land te verdedigen. Ze zien ook een enorme weerbaarheid: ze zijn niet alleen bezig met de oorlog, maar ook met de democratische ontwikkeling van Oekraïne, de verhouding tussen centraal en lokaal bestuur, anti-corruptie, psychosociale hulp en de hervormingen die nodig zijn voor de Europese Unie. Ondanks de oorlog is er nog steeds ruimte voor diversiteit in meningen, ideeën, perspectieven.
Na een eerste fase in 2022 waarin ook humanitaire hulp deel uitmaakte van hun werk, is het evenwicht in 2023 verschoven richting sociale processen gericht op herstel en preventie van schade door de oorlog. Daarnaast blijven zij het gebruik van wapens en de gevolgen van de oorlog voor de leefomgeving monitoren.

Toekomst
PAX streeft er naar het programma in 2024 te verbreden en verdiepen en overweegt een vergrote inzet op de volgende thema’s:
• Vergroten van samenhang tussen en het versterken van psychosociale zorg en sociale cohesie in drie Oekraïense regio’s in samenwerking met de Nederlandse organisatie ARQ International.
• Empowerment van Oekraïense jeugd uit oostelijke regio’s met behulp van de jeugd strategie van de Europese Unie en het versterken van hun betrokkenheid bij EU-waarden en invloed op lokaal, nationaal en Brussels beleid.
• Bijdragen aan strategievorming en plannen voor de periode na de bevrijding van gebieden die nu nog bezet zijn, met speciale aandacht voor verwerking van oorlogsverleden en verzoening binnen die gebieden.
• Binnen Oekraïne en bij de Europese Unie de noodzaak tot een vredesopbouw benadering van het EU-toetredingsproces agenderen.
• Ondersteuning van pluriformiteit en diversiteit binnen het Oekraïense publieke debat en beleid, bijvoorbeeld op het gebied van rechten van minderheden en vrijheid van meningsuiting.

Beschikbare activiteiten:

  • Iets anders
25
29/03/2024
11:45

Chee Hang

Bekijk alle

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer

PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland. We werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Sint Jacobsstraat 12 | 3511 BS Utrecht | 030 - 2333346 KvK: 30214009